Ohje

GS1 Synkka – Elintarvikkeiden allergeenien tallentaminen

Elintarvikkeelle on tallennettava sen sisältämät allergeenit sekä ainesosalistaan että tuotteen allergeenitietoihin.

Elintarvikkeiden allergeeneista on pakko aina ilmoittaa elintarviketietoasetuksen (1169/2011) mukaiset allergeenit. Ne tallennetaan GS1 Synkassa kahteen paikkaan:

  1. Allergeenit on aina korostettava tuotteen ainesosalistalla (id 816).  
  2. Allergeenit kerrotaan myös erikseen allergeenitiedoissa yhdistelmällä Allergeeni (id 20) ja kontaminaatioaste (id 21).

 

Elintarvike ei sisällä allergeeneja

Mikäli tuotteella ei ole allergeeneja, ilmoita siitä ylläpitämällä 4008 Allergeenitiedot annettu = Kyllä. Valinta poistaa myös varoituksen puuttuvista allergeeneista. 

 

Elintarvike sisältää allergeeneja

Tallenna tuotteen allergeenit ainesosalistalle ja allergeenitietoihin. Suosittelemme ilmoittamaan vain positiiviset ilmaisut eli:

  • sisältää
  • saattaa sisältää

Koodilistalla on myös ilmaisut Ei sisällä ja Selvittämätön, joita emme suosittele käytettäväksi, mutta joiden käyttö ei kuitenkaan ole kiellettyä.

 

Elintarvike sisältää muita kuin elintarviketietoasetuksen allergeeneja

Voit tallentaa tuotteen allergeenitietoihin myös muita kuin elintarviketietoasetuksen mukaisia allergeeneja, mikäli tiedon hyödyntäjä niitä tarvitsee. Tällaisia allergeeneja voivat olla esimerkiksi tomaatti, kiivi ja appelsiini.

 

Ohjeita tietojen tallentamisesta allergeenitietoihin