Ohje

GS1 Synkka – Tuotteiden mittaaminen

Tuotteiden ja pakkausten mittatiedot ovat tärkeitä myymälän hyllytilan, varastoinnin ja logistiikan suunnittelussa. Mittaa tuote aina ohjeiden mukaan, jolloin tuotetiedot vastaavat todellisen tuotteen mittoja, eikä väärinkäsityksiä pääse syntymään.

Mittaamisessa yleisesti huomioitavia asioita:

  • Pituusmitat ilmoitetaan millimetreissä (mm) ja painot grammoissa (g). Millimetrit pyöristetään aina ylöspäin täyteen kokonaislukuun.
  • Pakkauksesta mitataan suurin mahdollinen etäisyys eli mitoissa huomioidaan pakkauksessa kiinni olevat ulokkeet, kuten korkit ja lisätuotteet.

Kuluttajatuotteet ja kuljetuspakkaukset mitataan eri tavoin

Se, onko kyseessä kuluttajatuote vai kuljetuspakkaus, määrittelee mittaamisen lähtökohdat:

  1. Kuluttajatuotteen mittaamisen lähtökohta on tuotteen etupuoli eli "face". Kuluttajatuote on tuote tai pakkaus, joka on tarkoitettu kuluttajan ostettavaksi ja/tai käytettäväksi. Myös pakkaus, jota myydään sekä kuluttajille että foodservice-sektorille, mitataan kuluttajatuotteena. (Onko kuluttajatuote (id 3066) saa GS1 Synkassa arvon Kyllä.)
  2. Kuljetuspakkauksen mittaamisen lähtökohta on pakkauksen luonnollinen pohja. Kuljetuspakkaus on pakkaus, joka ei ole tarkoitettu kuluttajan ostettavaksi ja/tai käytettäväksi. (Onko kuluttajatuote (id 3066) saa GS1 Synkassa arvon Ei.)

Kuluttajatuotteen mittaaminen

Aloita kuluttajatuotteen mittaaminen määrittelemällä tuotteen etupuoli eli "face". 

  • Etupuoli on suurin pinta pakkauksesta, johon on merkitty muun muassa tuotteen nimi. 
  • Etupuolta pakkauksesta valmistaja käyttää tuotteen myymiseen kuluttajalle.

 

Käännä tuotteen etupuoli itseäsi kohtaan ja mittaa:

  • Korkeus: alhaalta ylös
  • Syvyys: edestä taakse
  • Leveys: vasemmalta oikealle

Mittaa pakkauksesta suurin mahdollinen etäisyys, eli huomioi mitoissa pakkauksessa kiinni olevat ulokkeet, kuten korkit ja lisätuotteet. Sinun ei tarvitse huomioida, miten tuote asetetaan kaupan hyllylle, vaan mittaaminen tapahtuu aina tuotteen etupuolen perusteella.

Kuluttajatuotteen mittaaminen

Kuljetuspakkauksen mittaaminen

Aloita kuljetuspakkauksen mittaaminen määrittämällä tuotteen luonnollinen pohja.

Hyvä muistisääntö on, että leveys on aina lyhyempi kuin syvyys.

Kuljetuspakkauksen mittaaminen

 

Huomioithan, että sinun on ilmoitettava tuotteen esillepanon mittatiedot, mikäli kuljetuspakkauksen mittatiedot eroavat esillepanon eli myymälässä myyntikunnossa olevan pakkauksen mittatiedoista.

 

Diplaysn mittaaminen

 

Eri pakkaustyyppien mittaaminen

 

Seuraavassa on esimerkkejä yleisimpien pakkaustyyppien mittaamisesta. Tarkempia ohjeita eri pakkaustyypeistä löydät tämän ohjesivun tiedostoista.