Jaa

Tavararyhmittely GPC

GPC (Global Product Classification) on GS1:n tavararyhmittelyn standardi. Se auttaa ryhmittelemään tuotteet samalla tavalla kaikkialla maailmassa ja on siten avain selkeään ja ymmärrettävään tiedonkulkuun.

GPC:n avulla luokitellaan tuotteet eri tavararyhmiin ja sitä käytetään tuotteiden tunnistamiseen eri palveluissa. GPC-tavararyhmittelyä käytetään GS1 Global Data Modelissa ja tuotetietopalveluiden verkostossa, GS1 GDSN:ssä, minkä myötä se on käytössä myös Suomen GS1 Synkka -tuotetietopalvelussa. Lisäksi GPC-tavararyhmittely on käytössä GS1:n rekisteripalveluissa, kuten Suomen GS1 Rekisterissä.

 

Mitkä ovat GPC:n hyödyt?

 • liikekumppaneilla on yhteinen kansainvälinen kieli tuotteista kommunikoitaessa
 • tuotetiedot ovat parempilaatuisia ja yksityiskohtaisempia
 • toimitusketjut voivat vastata nopeammin kuluttajien tarpeisiin
 • seuranta ja raportointi liikekumppanien välillä helpottuu
 • tiedon jakaja saavuttaa laajemmat markkinat omalle tuotteelle, sillä kaupparyhmät hakevat tuotteita valikoimiinsa ja kampanjoihinsa tuoteryhmien avulla

 

Mitkä toimialat hyödyntävät GPC:tä?

GPC:tä käyttäviä yrityksiä löytyy melkein kaikilta toimialoilta, kuten vähittäiskaupan, verkkokaupan, elintarviketeollisuuden, rakentamisen ja terveydenhuollon aloilta. Standardi kattaa tuotteet päivittäistavaroista käyttötavaroihin. Ostajat ja myyjät käyttävät GPC:tä viestiäkseen yhdessä luotettavaa ja jäsenneltyä tietoa tuotevirroissaan.

 

Tuotteen GPC-arvon määrittäminen

GPC muodostuu neljästä tarkentuvasta tasosta:

 1. Segment: tuoteperheiden yleinen ryhmittely
 2. Family: ryhmä tuoteluokkia, joilla on keskinäinen yhteys
 3. Class: ryhmä tuotteita, joilla on sama käyttöala tai tehtävä
 4. Brick: tuotteen tavararyhmä

Yhdellä tuotteella / GTIN-koodilla voi olla vain yksi brick-arvo eli tavararyhmä. Brickin attribuutit ja attribuuttien arvot kuvaavat tarkemmin tuotteen ominaisuuksia.

 

Tuotteen GPC-arvon määrittämisessä voi käyttää apuna GPC Browseria:

 1. Mene osoitteeseen https://gpc-browser.gs1.org.
 2. Valitse kieli millä haluat etsiä tietoja ryhmittelystä.
 3. Valitse versio mistä haet tietoja.
 4. Hae luokitusta joko hakutoiminnolla tai avaamalla arvoja taulukosta.

GPC-tavararyhmittelyn päivitykset

GPC-ryhmittelyä päivitetään kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ja marraskuussa. Tulevan päivityksen muutokset ovat nähtävillä noin puoli vuotta etukäteen GPC Browserissa osoitteessa https://gpc-browser.gs1.org. Tulevan version lisäksi sivulla voi tarkastella tuotannossa eli parhaillaan käytössä olevaa versiota. GPC-listat sekä muutokset uuden ja nykyisen version välillä voi ladata omalle koneelle.

Global Product Classification

Löydät tarkempaa tietoa GPC:stä GS1 Globalin verkkosivuilta.