Blogi

GS1 2D-koodit parantavat jäljitettävyyttä ja tiedonkulkua terveydenhuollossa

Sairaanhoitaja skannaa lääkepakkauksen GS1 2D-koodin
Lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden virheetön tunnistaminen on kriittistä terveydenhuollon toimivuuden ja potilasturvallisuuden kannalta. GS1 2D-koodit, kuten GS1 DataMatrix, tarjoavat ratkaisuja sekä tuotteiden jäljitettävyyteen että toiminnan tehokkuuden parantamiseen. Standardinmukaisten 2D-koodien merkitys korostuu tulevaisuudessa, kun lainsäädännön edellytykset ja tiedontarpeet kasvavat entisestään.

Tunnistaminen tarkoittaa tuotteen yksilöllistä erottamista ja tietojen vahvistamista sen oikeellisuudesta, ominaisuuksista ja alkuperästä. Terveydenhuollon ammattilaiset käsittelevät päivittäin monia lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita, joiden oikea tunnistaminen on kriittistä potilaan turvallisuuden takaamiseksi. Väärän lääkkeen tai laitteen käyttö voi johtaa vakaviin seurauksiin potilaalle.

Lisäksi lääkkeiden ja laitteiden jäljitettävyys on keskeistä toimitusketjun hallinnassa. Tunnistamisen avulla voidaan varmistaa, että tuotteet ovat aitoja ja niiden kulku valmistajalta potilaalle voidaan jäljittää tarkasti. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa tuotteen takaisinvetäminen tai korjaustoimenpiteet ovat tarpeen.

2D-viivakoodit tarjoavat tunnistamisen haasteeseen tehokkaan ratkaisun.

 

2D-koodit tehostaneet terveydenhuoltoalan prosesseja jo parikymmentä vuotta

Terveydenhuollon tuotteissa 2D-koodit otettiin käyttöön 2000-luvun alkupuolella lainsäädännön velvoitteiden ja toimitusketjun vaatimusten myötä. Esimerkiksi Euroopan unionin lääkinnällisiä laitteita koskeva asetus (MDR, Medical Device Regulation) ja Yhdysvaltojen FDA Unique Device Identification (UDI) -järjestelmä vaativat, että kaikki lääkinnälliset laitteet on yksilöitävä tarkasti koko niiden elinkaaren ajan. Tämä tarkoittaa, että laitteessa on oltava yksilöllinen tunniste, joka on helposti koneluettavassa muodossa, kuten 2D-koodina.

Lainsäädännön noudattamisen lisäksi 2D-koodien käyttöönotolla on kuitenkin ollut merkittävä vaikutus myös sairaaloiden prosessien sujuvoittamisessa. Koodit voidaan skannata nopeasti, mikä helpottaa päivittäisiä prosesseja ja vähentää virheiden riskiä. Esimerkiksi osana katkeamattoman lääkehoidon prosessia potilaalle annettavan lääkkeen kirjaaminen voidaan tehdä yksinkertaisesti skannaamalla sen 2D-koodi suoraan pakkauksesta. Tämä vähentää manuaalisen tiedon kirjaamisen tarvetta, mikä taas parantaa prosessien tehokkuutta ja vähentää virheiden riskiä. Hoitohenkilökunnan työ nopeutuu ja potilasturvallisuus paranee, kun lääkkeet voidaan tunnistaa ja kirjata järjestelmiin automaattisesti.

 

Kaksi erilaista standardinmukaista 2D-koodia

GS1 2D-koodeja on kahdentyyppisiä: QR-koodi ja GS1 DataMatrix. Niiden ero perinteisiin 1D-viivakoodeihin, kuten EAN-viivakoodiin, on siinä, että ne voivat sisältää merkittävästi enemmän tietoa. GS1-standardien mukainen QR-koodi on alkanut saada suosiota erityisesti päivittäistavarakaupassa, sillä se voidaan helposti skannata älypuhelimen kameralla, mikä tekee siitä erinomaisen työkalun kuluttajaviestintään.

GS1 DataMatrix puolestaan on suunniteltu tarkempaan tuotteiden yksilöintiin ja jäljitettävyyteen, minkä vuoksi se on vakiintunut lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden tunnistamisessa. GS1 DataMatrixia käytetään jo 75 maassa vastaamaan lainsäädännön asettamiin vaatimuksiin ja varmistamaan tuotteiden jäljitettävyys ja turvallisuus.

 

Tavoitteena yksi viivakoodi tuotteessa

Toimintaympäristön muutosten myötä myös toimialan tarpeet kehittyvät. 2000-luvun alkupuolella tavoitteena oli lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden luotettava jäljitettävyys, mutta nykyään koodilta odotetaan entistä enemmän. Terveydenhuollon ammattilaisille, kuluttajille ja potilaille halutaan tarjota tuotteeseen liittyvää digitaalista tietoa, kuten käyttöohjeita. Tämäkin on mahdollista toteuttaa GS1 2D-koodin avulla.

Tulevaisuudessa tuotteisiin kohdistuvat tiedontarpeet tulevat kasvamaan entisestään. EU:n kiertotaloutta ja kestävää kulutusta koskevat tavoitteet edellyttävät muun muassa digitaalisten tuotepassien käyttöönottoa. Lääkinnällisissä laitteissa digitaalinen tuotepassi voi sisältää tietoa esimerkiksi tuotteen alkuperästä ja ympäristövaikutuksista. GS1 2D-koodit tarjoavat joustavan ja tehokkaan ratkaisun myös näiden tietojen tallentamiseen ja välittämiseen käyttäjille.

Vaikka tiedontarpeet kasvavat ja uusia käyttötapauksia ilmenee, on hyvä pitää tavoitteena, että niin terveydenhuollon tuotteissa kuin muillakin toimialoilla käytettäisiin vain yhtä 2D-koodia, joka kattaa kaikki tarpeet. Tämä vähentää sekaannuksia ja tekee käytöstä sujuvampaa esimerkiksi sairaaloissa, joissa on kiireisiä tilanteita. Yksi koodi voi sisältää sekä tuotteen yksilöllisen tunnisteen että lisätietoja, mikä poistaa tarpeen erillisten koodien lisäämiselle pakkaukseen. Esimerkiksi tilanteessa, jossa sairaanhoitaja käsittelee tuotetta, jossa on sekä QR-koodi että GS1 DataMatrix, saattaa syntyä epävarmuutta siitä, kummasta koodista tarvittava tieto löytyy. Yksi koodi sujuvoittaa lukutilanteita ja vähentää virheiden riskiä.

Lähivuosina tuotepakkauksissa voidaan luopua jopa perinteisestä EAN-viivakoodista, joka tällä hetkellä tarvitaan kassalukua varten. Kun GS1 2D-koodien käyttöönotto päivittäistavarakaupassa etenee, kassajärjestelmiä kehitetään, ja ne kykenevät lukemaan myös 2D-koodeja. Näin yksi koodi riittää kattamaan sekä terveydenhuollon että päivittäistavarakaupan tarpeet, mikä sujuvoittaa prosesseja entisestään.