GS1 Synkka – Palvelussa käytettyjä termejä
Standardien lyhenteet
Seuraavat GS1-standardit liittyvät kiinteästi GS1 Synkka -palveluun ja sen käyttöön.
GTIN-koodin (Global Trade Item Number) avulla GS1 Synkassa tunnistetaan kauppanimike (vähittäistuote, kuljetuspakkaus, lava). Jokaisella tunnistettavaksi tarkoitettavalla nimikkeellä tulee olla oma GTIN-koodinsa.
GTIN-koodi ilmoitetaan aina 14-merkkisenä. Mikäli tuotteen GTIN-koodissa on vähemmän kuin 14-merkkiä, se täydennetään etunollilla 14-merkkiseksi. Tämä ei vaikuta siihen, miten GTIN-koodi esitetään pakkauksessa.
GLN-tunniste (Global Location Number) on GS1:n sijainti- ja osapuolitunniste, jota käytetään GS1 Synkka -palvelussa yksilöimään tiedontoimittajia. Tiedontoimittaja on yritys, joka myy ja markkinoi tuotetta Suomen kohdemarkkinalla.
GS1 Synkka -tuotetietopalvelu perustuu GS1:n GDSN-verkoston (Global Data Synchronization Network) tuotetietostandardiin. Standardi mahdollistaa yrityksille korkealaatuisten tuotetietojen jakamisen maailmanlaajuisesti. Se määrittää yhdenmukaisen tavan esittää tuotteiden tietoja, joten tavarantoimittajat ja myyjät eri puolilla maailmaa voivat ilmoittaa tuotetiedot samalla tavalla. Standardi ohjeistaa myös tuotteiden määrämuotoisen valokuvaamisen ja aineistojen välitystavan.
GS1 Synkka -tuotetietopalvelu on GDSN-sertifioitu ja se on osa tätä maailman laajinta tuotetietopalveluiden verkostoa. GS1 Synkan tietosisältöjä muokataan aina GDSN-standardin päivitysten myötä helmi-, touko- elo- ja marraskuussa.
GPC (Global Product Classification) on GS1 Synkassa käytössä oleva maailmanlaajuinen tavararyhmittely. Se auttaa ryhmittelemään tuotteet samalla tavalla kaikkialla maailmassa ja on siten avain selkeään ja ymmärrettävään tiedonkulkuun.
GPC Browseria voi hyödyntää tuotteen GPC-arvon määrittämisessä.
Tuotetietojen hallintaan liittyviä termejä
Seuraavat termit kuvaavat tuotetietoon liittyviä toimenpiteitä.
GS1 Synkassa käytetty Suomen tietoprofiili sisältää attribuutteja, jotka on määritelty erityisesti Suomessa käytettäviksi. Ne on valittu GDSN-standardin sisältämistä, suuresta joukosta eri attribuutteja.
Käyttöliittymässä käytettävät attribuutit näkyvät tietokenttinä, joihin tieto joko syötetään vapaamuotoisesti tai valitaan koodilistalta. Näiden lisäksi GS1 Synkassa on attribuutteja, jotka eivät näy käyttöliittymässä tietokenttinä, koska ne saavat vakioarvon. Integraatiossa kyseiset attribuutit on otettava huomioon.
Jokaisella attribuutilla on oma tunnistenumeronsa eli id-numero. Id-numero näkyy attribuutin kohdalla GS1 Synkan dokumentaatiossa sekä käyttöliittymässä jokaisen tietokentän vieressä.
Tuotetiedot julkaistaan aina valituille kohdemarkkinoille ja ne määritellään tuotteen perustamisvaiheessa.
Kun tieto julkaistaan Suomen kohdemarkkinalle on se suomalaisten vastaanottajien saatavilla. GS1 Synkasta voi myös julkaista tietoja esimerkiksi Ruotsin, Saksan ja Tanskan kohdemarkkinoille.
Tuotetiedon julkaisu tarkoittaa, että tuotetieto välitetään tuotetiedon vastaanottajalle.
Tuote voidaan julkaista tietokantaan, kun kaikki tarpeelliset tiedot on annettu ja käyttöliittymän virheraportti on tyhjä.
Tuotteen julkaisun yhteydessä muodostuu tuotetietosanoma, jolloin tuotetiedot välitetään vastaanottajille.
Tuotetiedon vastaanottajat voivat hakea, katsella ja kysellä tuotetietoja sekä media-aineistoja GS1 Synkasta. Kyselyn avulla vastaanottaja voi tilata tavarantoimittajan tuotetiedot itselleen.
Kysely voi koskea kaikkia tavarantoimittajan tuotteita (GLN) tai tiettyjä tuotteita (GTIN). Niin kauan kuin kysely on voimassa, vastaanottaja saa päivitetyt tuotetiedot aina, kun tavarantoimittaja lisää, poistaa tai päivittää tuotteen tietoja.
Hierarkiataso kuvaa GTIN-koodin sijainnin tuotehierarkiassa. Hierarkiatason avulla GTIN-koodi linkitetään tuotteen muihin pakkauksiin. Suomen kohdemarkkinalla käytetään seuraavia hierarkiatasoja:
- vähittäistuote
- kuljetuspakkaus
- lava
Vähittäistuote tarkoittaa pakkaushierarkian pienintä tai alinta yksikköä. Tälle yksikölle annetaan tuotetta yksilöivät tiedot, esimerkiksi elintarvikkeen lisätiedot tai vaarallisen aineen tiedot. Kaikissa pakkaushierarkioissa on oltava vähittäistuote.
Kuljetuspakkaus tai laatikko tarkoittaa pakkaushierarkian osaa, johon vähittäistuotetta pakataan.
Lava tai laatikko-lava tarkoittaa GTIN-kooditettua lavaa. Huomaa, että lavan tiedot annetaan vain ylimmälle tasolle hierarkiassa.
Tuotetiedot tavarantoimittajilta vastaanottajille välitetään tuotetietosanomien avulla. GS1 Synkan tuotetietosanoma on XML-muotoinen.