Yksilöi

Logistisen yksikön tunniste SSCC

SSCC (Serial Shipping Container Code) eli sarjatoimitusyksikkökoodi on GS1-standardi, jota käytetään yksilöimään logistisia yksiköitä, kuten kuormalavoja, rullakoita ja paketteja. Kaikki toimitusketjun osapuolet voivat sen avulla tunnistaa, seurata ja jäljittää lähetyksen aina valmistajalta loppuasiakkaalle.

SSCC voidaan koodata GS1-128-viivakoodiin tai EPC/RFID-tunnisteeseen, jotta logistinen yksikkö voidaan tunnistaa tehokkaasti sen liikkuessa toimijalta toiselle missä päin maailmaa tahansa.

 

Mitkä ovat SSCC-tunnisteen hyödyt?

Samaa yksilöivää SSCC-tunnistejärjestelmää käytetään maailmanlaajuisesti, mikä tehostaa muun muassa logistiikkaa ja varastonhallintaa sekä parantaa jäljitettävyyttä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

  • Parempi jäljitettävyys: jokainen logistinen yksikkö ja sen sisältö on yksilöity ja viivakoodin tai EPC/RFID-tunnisteen avulla se on tunnistettavissa nopeasti ja tarkasti kaikkialla maailmassa
  • Tehokkaampi tilaus–toimitusprosessi: jokaista logistista yksikköä voidaan seurata tehokkaan tilauksen ja toimituksen varmistamiseksi
  • Pienemmät logistiikkakustannukset: tehostunut varastonhallinta ja lyhyemmät toimitusajat alentavat kustannuksia

SSCC antaa yrityksille mahdollisuuden kuvata logistisen yksikön sisällön yksityiskohtaisesti ja jakaa sen tiedot toimitusketjun osapuolille sähköisten sanomien välityksellä. Kun vastaanottaja skannaa lähetyksen SSCC-koodin, hakee järjestelmä tiedot jotka ovat jo saapuneet sähköisellä sanomalla. Näin vastaanottaja saa tiedon logistisen yksikön todellisesta sisällöstä. Tämä nopeuttaa merkittävästi tavaroiden vastaanottoprosessia.

 

Mitkä toimialat käyttävät SSCC-tunnistetta?

Tavarantoimittajat, ostajat ja kuljettajat eri toimialoilla käyttävät SSCC:tä pakkausten tunnistamiseen ja merkitsemiseen. Tunnistetta käytetään muun muassa kuljetus- ja logistiikka-alalla, elintarviketeollisuudessa, vähittäiskaupassa ja foodservicessä.

 

SSCC-koodin muodostaminen

  • SSCC-koodi on 18 merkkiä pitkä.
  • SSCC-tunnisteita varten sinulla tulee olla GS1-yritystunniste.
  • SSCC-koodin edessä olevaa sovellustunnusta tarvitaan vain viivakoodia käytettäessä tai SSCC-koodia välitettäessä. Se on aina 00 ja kertoo, että kyseessä on sarjatoimitusyksikkö.
  • Laajennustunnuksen avulla kasvatetaan SSCC-koodin kapasiteettiä. Luku on vapaavalintainen väliltä 0–9.
  • Sarjanumero on juokseva numero, jonka GS1-yritystunnisteen saanut yritys itse valitsee. Sarjanumeron merkkien määrä riippuu yrityksen GS1-yritystunnisteen pituudesta.

 

Esimerkki: (00) 1 64YYYYY 000000001 T

00 = sovellustunnus
1 = laajennustunnus
64YYYYYYY = yrityksen GS1-yritystunniste (6–11 numeroa pitkä)
0000001 = sarjanumero (5–10 numeroa pitkä)
T = tarkistusnumero

Serial Shipping Container Code

Löydät tarkempaa tietoa SSCC-tunnisteesta GS1 Globalin verkkosivuilta.