Jugurttipurkit

Näin merkitset pakkauksesi

Kuluttajapakkauksen merkitseminen

Ikoni jugurttipurkki

Kuluttajapakkaukset yksilöidään GTIN-koodilla ja merkitään EAN-viivakoodilla, jotta tuotekoodi olisi nopeasti ja helposti luettavissa kaupan kassapäätteillä. Tuotetunnisteen avulla haetaan ja tuotetaan kuitille tuotteen hinta ja nimike kaupan järjestelmistä. Tunnistetta hyödynnetään myös muissa toimitusketjun osissa.

 

Ean 13 koodi

 

GTIN-13 on yleisin tunniste tuotteiden yksilöimistä varten, ja se koodataan EAN-13-viivakoodiin.

 

 

 

Ean 8 koodi

Poikkeustapauksissa pienet tuotteet, joiden pinnalla on rajoitetusti tilaa, voidaan merkitä EAN-8 viivakoodilla. Sitä varten tarvitaan GTIN-8-koodi, jonka voi tilata GS1:n asiakaspalvelusta. GTIN-8-koodeja myönnetään tuotteiden lukumäärän verran.

 

 

Vaihtuvamittaisen kuluttajatuotteen merkitseminen

Vaihtuvamittaisia tuotteita ovat tuotteet, joiden paino vaihtelee, kuten lihat, kalat, juustot, hedelmät ja vihannekset, ja joiden kuluttajapakkaukset merkitään viivakoodilla. Ne myydään usein kilohinnan mukaan. Tuotteet, joita myydään suoraan kaupan palvelutiskeille, voidaan merkitä eri tavoin ja käytäntö kannattaa varmistaa tuotteen vastaanottajalta.

Vaihtuvapainoiset kuluttajapakkaukset yksilöidään vaihtuvamittaisen tuotteen GTIN-koodilla sekä merkitään EAN-13-viivakoodilla. Niihin tarvitaan GS1-yritystunnistetta, joka on erityisesti tarkoitettu vaihtuvamittaisille tuotteille.

Vaihtuvamittaisten tuotteiden GTIN-koodit ovat kansallisia. Tämä tarkoittaa, että Suomen käytäntöjen mukaan muodostettua vaihtuvamittaisen tuotteen GTIN-koodia voidaan käyttää vain Suomessa. Mikäli yrityksellä on tarve myydä vaihtuvapainoisia tuotteita jossakin toisessa maassa, tulee yrityksen olla yhteydessä kyseisen maan GS1-organisaatioon.

 

Tukku- ja myyntieräpakkauksen merkitseminen

Kuljetuspakkaus

Tukku- tai myyntieräpakkaus on pakkaus, joka sisältää useita kuluttajapakkauksia. Niitä tilaavat yleensä kaupat ja tukut, ja kun pakkaus on yksilöity, voivat kaupat ja tukut varmistua tilanneensa oikeaa tuotetta.

Tukku- ja myyntieräpakkausten yksilöimiseen käytetään joko GTIN-13 tai GTIN-14-koodia. Huomioitavaa on, että ulkopakkauksella ei saa olla sama GTIN-koodi kuin kuluttajapakkauksella.

 

Tukku- ja myyntieräpakkauksen viivakoodin valinta:

  • Jos pakkaus on yksilöity GTIN-13-koodilla, voidaan käyttää EAN-13-, GS1-128- tai ITF-14-viivakoodia.
  • Jos pakkaus on yksilöity GTIN-14-koodilla, voidaan GS1-128- tai ITF-14-viivakoodia.
  • Jos GTIN-koodin lisäksi on tarvetta antaa lisätietoja, kuten parasta ennen -päiväys tai eränumero, suositellaan käytettävän GS1-128-viivakoodia.
  • Jos GTIN-koodin lisäksi ei tarvita muita tietoja, voidaan käyttää ITF-14-viivakoodia tai EAN-13-viivakoodia. ITF-14 on vähemmän herkkä tulostuslaadun suhteen, ja soveltuu parhaiten tulostettavaksi suoraan aaltopahville. ITF-14-viivakoodia ei suositella käytettävän muissa kuin suoraan aaltopahville tulostetuissa viivakoodeissa.
  • Jos tukku- tai myyntieräpakkaus voidaan myydä sellaisenaan kuluttajalle, tulee se merkitä EAN-13-viivakoodilla, joka voidaan lukea kassapäätteillä.

 

Vaihtuvamittaisen tukkupakkauksen merkitseminen

Ulkopakkaukset ja kuormalavat, jotka sisältävät vaihtuvamittaisia tuotteita, voidaan numeroida kahdella vaihtoehtoisella tavalla.

Vaihtoehto 1

Muodostetaan numerolla 9 alkava GTIN-14-koodi eli normaali GTIN, joka ei sisällä painotietoa. Ensimmäisen numeron, niin kutsutun logistisen variantin, tulee olla 9. Se kertoo vastaanottajalle, että kyseessä on vaihtuvamittaisia tuotteita sisältävä pakkaus.

Tässä vaihtoehdossa on erittäin tärkeää, että pakkaus on pelkästään logistinen yksikkö, jota ei ole tarkoitus lukea kassapäätteellä myymälässä tai tukussa. Pakkauksen nettopaino ilmoitetaan viivakoodissa GS1-sovellustunnuksen avulla, koska se on vastaanottajalle tärkeä tieto. Usein on myös tarpeen ilmoittaa eränumero sekä päivämäärä, kuten parasta ennen -päiväys, joten merkitsemiseen käytetään GS1-128-viivakoodia.

Vaihtoehto 2

Jos kuljetuspakkaus on tarkoitus lukea kassapäätteellä myymälässä tai tukussa, tehdään sille vaihtuvamittaisen tuotteen GTIN-koodi samaan tapaan kuin kuluttajatuotteelle. Ainoa ero on, että tunnisteen vapaasti valittavien numeroiden tulee olla eri numeroita kuin kuluttajatuotteella. Tätä vaihtoehtoa voi käyttää myös logististen yksiköiden merkitsemisessä.

Näin saat tuotteellesi viivakoodin

GS1 on ainoa virallinen GTIN-koodien ja niistä luotavien EAN-viivakoodien myöntäjä Suomessa ja ulkomailla.

Näin yksilöit ja tunnistat

Standardiemme kuvauksista löydät ohjeet GS1:n tunnisteiden ja viivakoodien muodostamiseen.

Tilaa ensin GS1-yritystunniste

Ensimmäinen askel GS1:n standardien käyttöön on GS1-yritystunnisteen hankkiminen. Se muodostaa yrityksesi tunnisteiden perustan.