Bluugo hyödyntää GS1:n standardeja laajasti – “Toimijat, jotka omaksuvat olemassa olevat mahdollisuudet ajoissa, pystyvät optimoimaan logistiikkansa ja toimitusketjunsa huomattavasti muita tarkemmin”

Bluugon itse kehittämän Tracking Cloud® -alustan tavoitteena on auttaa asiakkaita tehostamaan heidän toimintaansa läpi koko arvoketjun, aina toimittajahallinnasta ja valmistuksesta logistiikkaan ja jälkimarkkinointiin. Tracking Cloud® mahdollistaa reaaliaikaisen näkyvyyden, jäljitettävyyden ja automatisoidun tiedonvaihdon koko arvoketjun sidosryhmien välillä ilman raskaita ja aikaa vieviä IT-projekteja.
– Tracking Cloud® on “teknologiariippumaton tuote” ja ylläpidetty Suomessa ja se toimii yksinomaan eurooppalaisomisteisella pilvi-infrastruktuurilla. Etenkin tämänhetkisessä maailmantilanteessa tämä tuo asiakkaillemme paljon kaivattua vakautta ja tulevaisuudenkestävyyttä, kertoo Bluugon toimitusjohtaja Rami Juhela.
EUDR vauhditti yhteistyötä GS1:n kanssa
Bluugo on hyödyntänyt GS1:n standardeja jo yli kymmenen vuoden ajan. Virallinen yhteistyö käynnistettiin 2024 alussa, erityisesti EUDR-asetuksen (EU:n metsäkatoasetus) vuoksi.
Juhela pitää tärkeänä, että Bluugo pystyy varmistamaan, että sen palvelut ovat täysin yhteensopivia tulevien GS1:n standardien kanssa.
– GS1:llä on tärkeä rooli EUDR:n vaatimusten teknisessä toteutuksessa, joten meille oli selvää, että haluamme olla mukana kehitystyössä suunnannäyttäjinä.
GS1:n standardeista Bluugo käyttää ensisijaisesti GTIN-, SSCC- ja GLN-tunnisteita. Myös EPCIS-standardia hyödynnetään tapahtumapohjaisessa tiedonhallinnassa. Niin ikään GS1 Digital Link on ollut yrityksen vakioratkaisuja jo pitkään.
– Nämä kaikki teknologiat on toteutettu yhtenäisenä kokonaisuutena, ei irrallisina palasina. Näin olemme varmistaneet saumattoman toimivuuden ja tiedonvaihdon koko toimitusketjun tasolla, Juhela summaa.
“Tämä ei ole siis pelkkä tekninen integraatio, vaan tuotantovalmiiksi hiottu kokonaisratkaisu”
Nyt jo reilun vuoden jatkunut virallinen yhteistyö GS1:n kanssa on vahvistanut Bluugon asemaa edelläkävijänä digitaalisten tuotepassien ja GS1 Digital Linkin hyödyntämisessä. Juhelan mukaan yhteistyö GS1:n kanssa on ollut toimivaa ja avointa.
– Olemme voineet tiivistää EPCIS:n, tunnisteiden ja linkitetyn datan kokonaisuudeksi, joka tekee ratkaisuistamme entistä tehokkaampia toimitusketjujen tiedonvaihdossa. Tämä näkyy erityisesti EUDR:n kaltaisissa tilanteissa, joissa standardien mukainen toteutus on elintärkeää.
– Olemme GS1:n kanssa tehdyn yhteistyön myötä liittyneet myös Food Data Finland -hankkeeseen, joka on tuonut meille lisää näkyvyyttä. Olemme tavanneet eri toimijoita ja pystyneet hyödyntämään tätä kaikkea myös kaupallisesti. GS1:n yhteistyökumppanuus tuo meille suuren määrän uskottavuutta asiakaskunnan silmissä.
Juhela nostaa esiin myös sen, että Bluugo on tällä hetkellä ainoa toimija Suomessa, jolla on valmis ja käytännössä toimiva ratkaisu EUDR-prosessien hallintaan, mukaan lukien suora integraatio EU:n TRACES-järjestelmään.
– Tämä ei ole siis pelkkä tekninen integraatio, vaan tuotantovalmiiksi hiottu kokonaisratkaisu, joka tuo sääntelyn vaatimat toiminnot osaksi yritysten arkea, ja tekee sen automaattisesti ja ilman raskaita manuaalisia prosesseja, Juhela iloitsee.
Tulevaisuudessa läpinäkyvyyden rooli korostuu entisestään
Pohtiessaan GS1:n standardien hyötyjä esimerkiksi elintarvikealan yritykselle ja sen asiakaskunnalle, Juhela näkee läpinäkyvyydessä olevan selkeimmät hyödyt.
– Monet nykyiset käytännöt logistiikassa, kuten SSCC-tunnisteet, ovat lähinnä minimivaatimuksia. Ne mahdollistavat perustason seurannan, mutta eivät varsinaista läpinäkyvyyttä koko toimitusketjussa.
– Tulevaisuudessa juuri läpinäkyvyyden rooli korostuu merkittävästi. Tässä esimerkiksi GS1 Digital Link tuo aivan uuden ulottuvuuden.
Juhela havainnollistaa, että kun tuotteiden erätason tiedot voidaan yhdistää suoraan esimerkiksi kassajärjestelmiin, avautuu täysin uusia mahdollisuuksia materiaalivirtojen hallintaan.
Hän pitää tätä alaa mullistavana tekijänä.
– Kun saamme esimerkiksi digitaalisen linkin tuotteisiin, jotka lähtevät elintarviketehtaalta, päätyvät supermarketin hyllylle ja sieltä kassan kautta asiakkaalle, pystymme reaaliaikaisesti seuraamaan esimerkiksi sitä, kuinka oikea-aikaisesti ja tehokkaasti täydennämme myymälöitä ja vähennämme siten myös ruokahävikkiä. Tämä kaikki tulee mullistamaan koko ruokaketjun.
– Näin ollen toimijat, jotka omaksuvat olemassa olevat mahdollisuudet ajoissa, pystyvät optimoimaan logistiikkansa ja toimitusketjunsa huomattavasti muita tarkemmin. He taas, joilla ei ole vastaavia kyvykkyyksiä toiminnassaan, tulevat putoamaan pois pelistä.
Juhela luettelee esimerkkeinä oikea-aikaisen täydentämisen, varastonhallinnan ja kysynnän ennakoinnin. Hän kertoo, että ne kaikki helpottuvat, ja samalla läpinäkyvyys lisääntyy kaikille ketjun osapuolille, aina tuottajista kaupan hyllyille
asti.
Avoimet standardit ovat osa kestävää teknologiaa
Mutta miten Bluugo kokee avoimien standardien käytön?
– Avoimet, globaalisti hyväksytyt standardit ovat meille keskeinen osa kestävää teknologiaa. Ne tarjoavat yhteisen perustan, jonka päälle rakennamme ratkaisuja, Juhela avaa.
– Samalla ne varmistavat, että asiakkaamme eivät ole sidottuja yhteen toimittajaan tai järjestelmään. Tällainen lähestymistapa on riskienhallintaa: sen sijaan että yritys nojaisi esim omaan sisäiseen käytäntöön tai räätälöityyn ratkaisuun, se hyötyy koko arvoketjun kattavasta yhteentoimivuudesta ja joustavuudesta.
Juhela heittää myös pienen piikin suomalaisen insinöörikansan suuntaan, jossa pyrkimyksenä on usein keksiä ja kehittää itse kaikki.
– Yritykset käyttävät aivan järkyttävän määrän aikaa ja rahaa siihen, että he itse kehittäisivät jäljitettävyyttä ylläpitäviä tietomalleja. Pyörää yritetään keksiä uudelleen, vaikka se on GS1:n standardien myötä jo olemassa ja yhteensopiva.
– Näin olisi mahdollista vapauttaa kapasiteettia sieltä IT-osastolta sellaisiin asioihin, joilla voidaan aidosti lisätä kilpailuetua.