GS1 Golli

Tiedon todentaminen GS1-standardien avulla

Tietojen luotettavuus on kriittinen tekijä nykypäivän liiketoimintaympäristössä, missä päätökset perustuvat yhä enemmän reaaliaikaiseen dataan. GS1:n globaalit standardit mahdollistavat toimitusketjujen todennetun tiedon tunnistamisen ja jakamisen eri toimialoilla ja eri osapuolten kesken.

Tiedon todentaminen tarkoittaa tiedon oikeellisuuden ja luotettavuuden varmistamista, jotta voidaan luottaa siihen, että käytettävä tieto on paikkansapitävää ja ajantasaista. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi toimitusketjuissa, joissa tiedon virheellisyydet voivat johtaa tuotanto- tai logistiikkavirheisiin sekä heikentää asiakastyytyväisyyttä ja yrityksen luotettavuutta.

GS1-standardit mahdollistavat yhdenmukaisen ja globaalisti tunnustetun tavan varmistaa tiedon oikeellisuus. Ne tehostavat tietojen hallintaa ja kommunikaatiota eri järjestelmien ja toimijoiden välillä, mikä luo tehokkuutta ja luotettavuutta liiketoimintaan. Tämän ansiosta yritykset voivat tehdä parempia päätöksiä ja tarjota luotettavampia palveluita asiakkailleen.

Todennettu tieto auttaa ehkäisemään virheitä, parantaa jäljitettävyyttä ja lisää luottamusta yritysten ja asiakkaiden välillä.

Standardit antavat maailmanlaajuisesti yhteentoimivan tunnisteen

GS1:n yksilöinnin standardit tarjoavat toimitusketjujen eri osille omat ainutlaatuiset tunnisteet eli numerokoodit. Ne tarjoavat yksiselitteisen ja yhteentoimivan tavan tunnistaa toimitusketjun osia ja niiden tietoja kaikissa tietojärjestelmissä, kaikkialla maailmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun puhutaan esimerkiksi tuotteesta, fyysisestä tai digitaalisesta sijainnista tai kuormalavasta, GS1-tunnisteet varmistavat, että kaikki järjestelmät ymmärtävät sen samalla tavalla.

Ja koska kohteen saama tunniste on kansainvälisen standardin mukainen, ei samaa numerokoodia ole minkään muun toimijan käytössä missään päin maailmaa. Tämä helpottaa toimitusketjujen tiedon todentamista ja prosessien sujuvuutta sekä Suomessa että vientimarkkinoilla.

Tunnisteen numerokoodista myös selviää yritys, joka sen on luonut, jolloin pääsy sen alkulähteille on tarvittaessa mahdollista.

GS1-standardeilla voidaan yksilöidä esimerkiksi:

 

Esimerkki: Laatuvirheissä tuotteen nopea ja tehokas poisvetäminen markkinoilta on kriittisen tärkeää sekä kuluttajien turvallisuuden että yrityksen maineen kannalta. Tuotetunniste GTIN mahdollistaa nopean ja virheettömän kommunikoinnin toimittajien ja jälleenmyyjien kanssa, koska se identifioi täsmällisesti kyseisen tuotteen kaikissa tietojärjestelmissä. Ilman GTIN-koodia olisi paljon hankalampaa varmistaa, että kaikki asiaankuuluvat osapuolet tietävät tarkalleen, mitä tuotteita takaisinveto koskee.

 

Tunniste linkittää digitaaliset tiedot keskenään

Tietojärjestelmissä GS1:n tunnisteeseen yhdistetään muuta dataa, esimerkiksi, missä tuote on valmistettu, mitä materiaaleja se sisältää, tai miten sitä huolletaan. Tunnisteen numerokoodi on näin ollen kuin avain tuotteen tai muun toimitusketjun osan digitaaliseen ympäristöön. Samalla tämä avain varmistaa, että siihen yhdistetty tieto todellisuudessa liittyy juuri siihen.

Koska tunniste on yleismaailmallinen, ei siihen liittyvän datan tarvitse olla yhdessä ja samassa tietojärjestelmässä, vaan tunnisteeseen voidaan viitata useissa eri tietolähteissä.

Esimerkki: Kun rakennustuotteita valmistavat ja myyvät yritykset yksilöivät ja merkitsevät tuotteensa GTIN-koodilla yhteentoimivalla tavalla, voidaan tuotteisiin liittää tietoa eri tietokantoihin, kuten tietomalleihin (BIM), ja hyödyntää sitä tehokkaasti rakennusprosessin ajan. Ja kun rakennettaessa käytettävät materiaalit dokumentoidaan ja tiedetään tarkalleen mitä tuotteita on käytetty, voidaan tuotteisiin liitettyä tietoa hyödyntää tulevaisuudessa myös rakennuksen ylläpidon, kunnostuksen ja purkamisen yhteydessä.

 

Viivakoodi yhdistää fyysisen ja digitaalisen maailman

Kun tuotteeseen, lavaan tai muuhun toimitusketjun fyysiseen osaan kiinnitetään tunnisteen sisältämä GS1:n viivakoodi, päästään skannaamalla käsiksi sen digitaalisiin tietoihin. Esimerkiksi, kun tuotteen viivakoodi skannataan kuljetuksen aikana, varastossa tai kassalla, GS1-tunniste toimii linkkinä kussakin ketjun vaiheessa tarvittaviin tietoihin.

Esimerkki: Kun tuotteen viivakoodi skannataan kassapäätteellä, sen sisältämä tuotetunniste GTIN linkittää tuotteen sen reaaliaikaisiin hintatietoihin tietojärjestelmässä. Ostaminen on merkittävästi nopeampaa ja luotettavampaa, kun hintojen näpyttelyn sijaan tuotteet voidaan skannata kassalla helposti ja sujuvasti. Jo yli 50 vuotta palvellut GS1:n viivakoodi on nykyisin yli miljardissa tuotteessa, se skannataan yli 10 miljardia kertaa päivässä ja tuotteet tunnistetaan sen avulla 150 maassa.

 

Viivakoodien lisäksi GS1:n tunnistamisen standardit kattavat EPC/RFID-tunnisteet, joiden sisältö voidaan lukea etäältä ilman kosketusta tai näköyhteyttä.

 

Esimerkki: Suomessa junakaluston kuntoa seurataan RFID-teknologian avulla. Jokainen vaunu on yksilöity RFID-tunnisteeseen sisältyvällä GS1-standardin mukaisella käyttöomaisuuden GIAI-tunnisteella. RFID-lukijat voivat lukea tunnisteet erittäin suurilla nopeuksilla ja yli 10 metrin etäisyyksillä, joten junayksilöt voidaan tunnistaa myös niiden liikkuessa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Kimmo Keravuori

Kimmo Keravuori

Standards and Compliance Lead
Kuva Petri kasvot2

Petri Leppänen

Development Manager – GS1-standardit ja kiinteistö- ja rakennusala