GS1 Finland teetti viime vuonna selvityksen GS1-standardien roolista terveysalan arvoketjuissa. Tavoitteena oli kartoittaa terveysalan standardoinnin ja digitalisaation nykytilaa, sekä selvittää, miten GS1-standardit voivat edistää terveysalan kehitystä ja tuottavuutta Suomessa. Toimialaselvityksen...
GS1 osallistui aitojamakuja.fi webinaareihin. Webinaaritallenteet ovat nyt katsottavissa.
Globaali GTIN-koodi (Global Trade Item Number) täyttää 50-vuotta 31.3.2021.
Suomen päivittäistavarakauppa ja elintarviketeollisuus sitoutuivat lokakuussa 2020 yhteiseen kehittämiseen visionaan maailman kuluttajalähtöisin ruoan arvoketju vuonna 2025.
Tuotteiden yksilöinti ei ole ainoastaan valmistajille tarkoitettu menettely. Sairaaloissakin voidaan valmistajan koodin sijaan antaa tuotekoodi laitteille sekä instrumenteille ja käyttää GS1-järjestelmää esimerkiksi varastoissa tai käytössä olevien tuotteiden yksilöinnissä.
IFS-sertifiointi on kansainvälisesti tunnettu standardi ja sertifikaatteja on myönnetty yrityksille ympäri maailman. Maaliskuussa 2021 IFS-organisaatio otti standardin uuden version käyttöön sertifikaattien myöntämiseen liittyvässä arviointiprosessissaan.
Kun vähittäistuotteita toimitetaan jälleenmyyjille myytäväksi, niitä ei toimiteta yksittäin vaan useamman kappaleen sisältävissä yksiköissä eli myyntierissä/tukkupakkauksissa. Myös nämä yksiköt tulee yksilöidä omilla GTIN-koodeillaan ja merkitä käyttötarkoitukseen sopivilla viivakoodeilla...
GIAI on käyttöomaisuuden yksilöintitunnus. Sen avulla yritys voi yksilöllisesti tunnistaa ja hallita omaisuuttaan koko sen eliniän ajan.
GRAI on kiertävien kuormankantajien tunnus. Se soveltuu erityisesti toimijoiden välillä kiertävien ja erillistä seurantaa kaipaavien kuorma- ja pakkausvälineiden yksilöintiin.
GDTI, asiakirjatyypin yksilöivää tunnistetta, käytetään maailmanlaajuisesti yksilöimään asiakirjatyyppejä ja tarvittaessa antamaan sarjanumeroituja dokumenttitunnisteita niiden tietosisältöjen oikeellisuuden varmistamiseksi
GMN (Global Model Number) on tunniste, jota käytetään tuotteen mallin yksilöimiseen läpi tuotteen elinkaaren suunnittelusta aina kierrätykseen asti. Katso lyhyt esittelyvideo (englanniksi) viereisestä linkistä.
RFID (Radio Frequency Identification) on yleisnimitys radiotajuuksisille etätunnistusteknologioille. RFID-järjestelmissä kommunikoidaan tunnisteen ja lukijan välillä radioaaltojen avulla. Tunnisteessa oleva tieto välitetään lukijalle, mistä se kulkeutuu informaatiojärjestelmään.
Viivakoodit ovat koneellisesti tunnistettavissa olevia numeroita ja kirjaimia, jota voidaan lukea, tallentaa sekä käsitellä tietojärjestelmän ja lukijan avulla.
GS1 GEPIR (Global Electronic Party Information Register) on kansainvälinen tietopalvelu, jonka kautta voi tarkistaa GS1-numeroinnista vastaavan yrityksen tietoja.
GS1-sovellustunnukset (AI = Application Identifier) ovat 2-4 numeroisia tunnuksia, jotka kertovat niihin liittyvän tiedon merkityksen ja määrittävät sen kenttäpituuden ja muodon.
SSCC (Sarjatoimitusyksikkökoodi) on standardimuotoinen tunnistenumero, jota käytetään logististen yksiköiden tunnistamiseen.
Viivakoodityyppejä on useita ja se valitaan käyttötarkoituksen perusteella. Alla on esitelty GS1-standardien mukaiset viivakoodityypit ja käyttötarkoitukset.
Kansainvälinen GTIN-hallintastandardi määrittelee yhtenäiset säännöt tuotteille annettavien GTIN-koodien hallintaan.
Mikäli yrityksesi on liittynyt GS1 Finlandin asiakkaaksi 4.5.2020 jälkeen, GTIN-koodien muodostaminen tehdään uudessa GS1 Rekisterissä. Aikaisemmin asiakkaaksi liittyneet muodostavat GTIN-koodit vielä alla olevien ohjeiden mukaisesti, ja olemme asiakasyrityksiimme yhteydessä, kun GS1 Rekisterin...
GTIN-koodilla voidaan yksilöidä kauppanimikkeet ja palvelut, joita yhteisen perustiedon avulla on tarve hinnoitella, tilata, toimittaa, laskuttaa tai rahastaa.
Täältä löydät ohjeet GS1-standardin mukaisten merkintöjen tekemiseen
GINC on ainutlaatuinen maailmanlaajuinen yksilöintitunnus, jota käytetään logististen yksiköiden muodostaman yhtenäisen kuljetuksen tunnistamiseen. Sen avulla voidaan tunnistaa saman kuljetusasiakirjan (esim. rahtikirjan) alle koottu lähetys.
GSRN on palvelusuhteen tunniste, jota käytetään maailmanlaajuisesti yksilöimään palvelusuhteessa osapuolena oleva palvelun tarjoaja (esimerkiksi sairaalassa työskentelevä lääkäri tai hoitaja) ja palvelun vastaanottaja (esimerkiksi potilas)
Global Product Classification (GPC) on maailmanlaajuinen tuoteryhmittely, jota käytetään GS1 palveluissa tuotteiden luokitteluun ja jaotteluun. Suomessa GS1 palveluista ovat Synkka ja GS1 Rekisteri.
HUOMAA!
Mikäli yrityksesi on liittynyt GS1 Finlandin asiakkaaksi 4.5.2020 jälkeen, GTIN-koodien muodostaminen tehdään uudessa GS1 Rekisterissä. Aikaisemmin asiakkaaksi liittyneet muodostavat GTIN-koodit vielä alla olevien ohjeiden mukaisesti.
LVI- ja sähköteknisten tuotteiden GTIN-koodien muodostamisen käytäntö on muuttunut. LVI- ja sähkönumeroiden sijaan koodit luodaan yrityksen oman GS1-yritystunnisteen avulla. GS1 Finland tarjoaa mahdollisuuden rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI- ja sähkönumeroihin perustuvat GTIN-koodit...
Tuotteiden yksilöllinen tunnistaminen on ensimmäinen askel matkalla rakennusalan yhteiseen ”digitaaliseen kieleen”. GS1 tarjoaa tähän ratkaisun maailmanlaajuisilla standardeilla.
Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin palveluidemme käytöstä ja niiden hyödyistä jokapäiväisessä työssä.
Tutustu, miten GS1-standardeja hyödynnetään eri toimialoilla.
Valmistajat, jakelijat ja logistiikkapalveluiden tarjoajat asiakkaineen tarvitsevat reaaliaikaista tietoa lähetysten liikkeistä, tuotteiden alkuperästä sekä siitä, milloin ne saapuvat perille. GS1:n standardit yksilöintiin, tunnistamiseen ja tiedon jakamiseen mahdollistavat läpinäkyvän...